bakkerij

over de bakkerij

Wie Göritzlehner zegt, zegt auto’s en……taart. Sinds jaar en dag beschikt ons bedrijf naast werkplaatsen en kantoren ook over een bakkerij. Want taarten bakken is een van de grootste hobbies van eigenaar Herman Göritzlehner. En je raadt het al, bij de aflevering van een nieuwe auto hoort natuurlijk een Sachertaart uit eigen bakkerij.

De bakkerij wordt ook gebruikt voor workshops of team-meetings. Zo organiseerden we met veel plezier bijeenkomsten voor de Rabobank, Grolsch en diverse ondernemersverenigingen. In ruil voor een eigen baksel is veel bespreekbaar. Wij staan altijd open voor een leuk idee.

Ons enthousiasme voor het bakken delen we graag!
Hieronder vind je een aantal van onze recepten:

recept sachertaart

benodigdheden
bakvorm (Ø 20cm)
125 gram chocolade puur
125 gram boter (op kamertemperatuur)
125 gram suiker
125 gram meel/bloem
3 eieren (op kamertemperatuur)

afwerking
200 gram abrikozenjam
200 gram chocolade puur 

bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Vet de bakvorm in. 
Smelt 125 gram chocolade au bain marie.
Doe boter en suiker in een kom, mix 5 min. op de snelste stand.
Voeg de chocolade bij boter en suiker, mix 5 min.
Voeg eieren en meel toe, mix 5 min.
Giet het mengsel in de bakvorm.
Circa. 45 min. in het midden van de oven bakken.
Snij de taart horizontaal door en smeer beide vlakken in met jam en plaats op elkaar.
Smelt de rest van de chocolade en smeer de buitenkant van de taart ermee in.

Je kunt de taart serveren met slagroom.

Eet smakelijk!

recept apfelstrudel

benodigdheden (alles op kamertemperatuur )
voor het deeg
300 gram bloem (RauchMehl 700)
beetje zout
4 eetlepels olie/ 40 gram
ca. 0,15 liter lauw warm water

voor de vulling
100 gram gekruimelde beschuit
80 gram boter
1,5 kg goudreinetten (appels)
0,5 citroen rasp en sap
125 gram suiker met kaneel
80 gram rozijnen
walnoten in stukjes
stukjes van gedroogde abrikoos
ei (met een beetje zout; even met een vork kloppen)
eventueel een klein beetje abrikozen jam

bereidingswijze
Doe meel, zout en olie in een kom.
Voeg beetje bij beetje lauw warm water toe en roer het geheel vervolgens in een mixer met deegkneedhaken, net zo lang totdat het deeg los van de kom ligt (het kan ook zonder mixer, met de handen in een kom, dit duurt alleen iets langer).
Kneed het deeg met de handen op een bemeelde ondergrond tot een bol.
Iets olie over de deegbol doen en afgedekt met huishoudfolie een uurtje laten rusten op een warme plek.
Boter goudgeel laten smelten en de beschuitenkruimels er bij doen en een tijdje roeren, daarna af laten koelen.
Schil de appels en doe er citroenrasp en sap overheen.
Rol het deeg nu uit met een deegroller of fles op een bemeelde ondergrond. Als het redelijk dun is pak je het met je handen op en probeer je het verder uit te rekken, zo dun dat je de krant erdoor kunt lezen!
Leg het deeg vervolgens op een laken of een (thee)doek. Met gesmolten boter hier en daar besprenkelen.
Leg de beschuitekruim in een lijn op 1/3 van het deeg.
Doe hier vervolgens de rest van de vulling op; appels, rozijnen, walnoten, abrikoos en eventueel jam.
Rol nu het doek op beginnend aan de zijde waar de vulling ligt.
Plaats vervolgens de strudel op een bakblik met bakpapier en bestrijk het met gesmolten boter of losgeklopt ei.
Bij 170 graden ca. 35 minuten bakken.

De apfelstrudel kan zowel koud als warm gegeten worden, met eventueel vanillesaus erbij!

recept kaaskoekjes

benodigdheden
250 gram kwark
250 gram boter
250 gram meel (gewoon bloem, niet zelfrijzend)
125 gram geraspte kaas
1 ei
karwijzaad
peper
eventueel ananas
eventueel ontbijtspekjes

bereidingswijze
Meng koude kwark, meel en koude boter met behulp van twee messen door elkaar (u mag nog kleine stukjes zien).
Zet het deeg ongeveer 1 uur in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met meel bestoven theedoek, liefst op een koele ondergrond
(bijvoorbeeld een plaat van marmer of glas die gekoeld is in de koelkast of vriezer).
Vouw het deeg op en rol het weer uit. Herhaal dit enige keren, hierdoor krijgt u een soort bladerdeeg.
Rol het deeg uiteindelijk weer op en leg het weer een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg uit tot 4 à 5 milimeter dikte en bestrijk het deeg met geklopt ei.
Strooi er wat karwijzaad en peper op.
Verdeel de kaas, spekjes en eventueel ananas over het deeg.
Snij het deeg in kleine stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Bak de kaaskoekjes in 15 tot 20 minuten goudbruin.

Warm zijn ze het lekkerst!